ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ EMAIL  
line
Parko Vrontou
bgd

BOYNA

Στην Ελλάδα δεσπόζουν τα βουνά και τα νησιά της. Ο σημαντικότερος ορεινός άξονάς της είναι η οροσειρά της Πίνδου που σχηματίζει τη ραχοκοκκαλιά της ηπειρωτικής χώρας και έχει ως φυσική συνέχεια τα βουνά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Τα περισσότερα νησιά άλλωστε είναι βουνοκορφές της καταποντισμένης Αιγηίτιδας που κάποτε συνέδεε τη σημερινή ηπειρωτική Ελλάδα με τη Μικρά Ασία. Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας είναι ο Όλυμπος που φθάνει τα 2.919 μέτρα, ενώ περισσότερα από 40 ορεινά συγκροτήματα ξεπερνούν τα 2.000 μέτραυψόμετρο.

Μακεδονία

Όλυμπος 2.919 μ.
Καϊμακτσαλάν (Βόρας) 2.524 μ.
Βαρνούντας 2.334 μ.
Βασιλίτσα 2.249 μ.
Φαλακρό 2.232 μ.
Όρβηλος 2.212 μ.
Πιέρια 2.190 μ.
Τζένα 2.182 μ.
Λύγκος 2.170 μ.
Βίτσι (Βέρνο) 2.128 μ
Σινιάτσικο 2.111 μ.
Βέρμιο 2.065μ.
Άθως 2.033 μ.
Μπέλες 2.031
Μενοίκιο 1.963 μ.
Παγγαίο 1.956 μ.
Μπούρινος 1.866 μ.
Όρη Βροντούς 1.849 μ.
Βόϊο 1.805 μ.
Τρικλάριο 1.776 μ.
Πάϊκο 1.650 μ.

Καμβούνια 1.615 μ.
Όρη Λεκάνης 1.298 μ
Χορτιάτης 1.201 μ.
Κρούσια 1.179 μ.
Χολομώντας 1.165 μ.
Βερτίσκος 1.103 μ.
Κερδύλια 1.092 μ.

Μενοίκιο όρος 1.963 μ
Μενοίκιο όρος
 

Το Μενοίκιο όρος, με τα πολυάριθμα σπήλαια και την ποώδη βλάστηση, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις του ορειβατικού τουρισμού. Στους πρόποδες του όρους σε υψόμετρο 850μ βρίσκεται το Χιονοχώρι-Σερρών. Είναι γνωστό και ως το «πέτρινο» χωριό. Πρόκειται για ένα γραφικό οικισμό ο οποίος σήμερα κατοικείται μόνο από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται καθώς και η ιδιαιτερότητα των λιθόκτιστων παραδοσιακών σπιτιών, το καθιστούν τόπο εξαιρετικού τουριστικού ενδιαφέροντος. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου από το Δ.Δ Αγίου πνεύματος απαντάται ένας από τους ελάχιστους πληθυσμούς αγρίων αλόγων που υπάρχουν στη πατρίδα μας. Υπολογίζεται ο συνολικός τους αριθμός υπερβαίνει τα 100, ενώ εντοπίζονται κυρίως στις θέσεις «Ταμιευτήρας», «Τσόγκα-Καλύβια», «Πατάτες» και «Δράνοβας». Στην ίδια περιοχή κα σε υψόμετρο 1100μ βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη του Δ.Δ Αγίου Πνεύματος.

Δάσος του Λαϊλιά

Το δάσος του Λαϊλιά, βρίσκεται 25 χλμ από την πόλη των Σερρών, στην οροσειρά της Βροντούς και αποτελεί μία μαγευτική τοποθεσία, υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είναι ένα ψηλό δάσος οξιάς και δασικής πεύκης με έκταση 33.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για ορεινό σύμπλεγμα με υψηλότερη κορυφή τα 1850 μέτρα, με δασοκάλυψη 83% και οδικό δίκτυο 110 χιλιόμετρα.
Το δάσος του Λαϊλιά είναι συνδεδεμένο με χίλιες παραδόσεις και ιστορίες. Για πρώτη φορά το όνομα «Λαϊλιάς» που είναι παραφθορά της τουρκικής λέξης Γιαϊλιάς, αναφέρεται στο «Χρονικό του Πάπα- Συνοδινού» το 1603-1604. Το όνομα Γιαϊλιάς σήμαινε τόπος ξεφαντώματος, αναψυχής και παραθερισμού. Τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία για το ορεινό συγκρότημα της Βροντούς που  περιλαμβάνει το δάσος Λαϊλιά, δεν είναι ικανά να αποδώσουν την πλήρη ιστορική εξέλιξη της περιοχής, δείχνουν ωστόσο ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν αποτελούσε ένα ανεξάρτητο ορεινό

 

 

Δάσος του Λαϊλιά

τμήμα, ξεκομμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα της γειτονικής πεδιάδας των Σερρών, που ήταν ιδιαίτερα έντονη από τους αρχαιότατους χρόνους.
Πηγές αναφέρουν πως επί τουρκοκρατίας είχαν στο Λαϊλιά θερινές κατοικίες πρόκριτοι του Νομού και οι μπέηδες έστελναν εκεί τα χαρέμια τους για παραθέριση.

Φαλακρό 2.232 μ.Φαλακρό
 


Με υψόμετρο 2.232 μέτρα το Φαλακρό δεσπόζει με τον όγκο του στο βόρειο τμήμα του Ν. Δράμας. Είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελληνικής φύσης, γιατί παρά την ονομασία του, που οφείλεται στην χαρακτηριστική κορυφή του, μόνον γυμνό δεν είναι.
Στα χαμηλότερα υψόμετρα κυριαρχούν πυκνά δάση δρυός, οξιάς και κωνοφόρων. Πάνω από τα δέντρα, στην αλπική Ζώνη, μένει έκπληκτος ο επισκέπτης από τη μεγάλη ποικιλία των αγριολούλουδων.
Kανείς δεν μένει απογοητευμένος από μια επίσκεψη στο Φαλακρό. Ο απλός πεζοπόρος θ' ανακαλύψει φιλικές πλαγιές και ήπια μονοπάτια, όπως το περίφημο Ε6, που θα τον κάνουν να νιώσει τη χαρά της επιστροφής στη φύση. Οι αναρριχητές και οι άνθρωποι της περιπέτειας, θα νιώσουν την έντονη πρόκληση, να δοκιμάσουν την αντοχή και τις ικανότητές τους στις πανύψηλες και απόκρημνες ορθοπλαγιές. Στις υπώρειες του Φαλακρού βρίσκονται τα γραφικά χωριά Βώλακας,

Πύργοι και Γρανίτης με την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα, το παραδοσιακό περιβάλλον και την θαυμάσια τοπική κουζίνα.

Τζιπ στο περίφημο Ε6Το Φαλακρό παραμένει πάντα φιλικό και προσιτό στον επισκέπτη, αφού κάθε εποχή του χρόνου, το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει, μετά από μια εξαίσια διαδρομή, μέχρι τα 1750 μέτρα. Εκεί, προφυλαγμένο στην αγκαλιά των υψηλών κορυφών του, βρίσκεται ένα πολύ καλό οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, που κάθε χρόνο "ζωντανεύει" τουλάχιστον για πέντε μήνες. Χιλιάδες είναι οι φίλοι του σκι που έρχονται να απολαύσουν το φημισμένο για την ποιότητά του χιόνι, που διαρκεί από τα τέλη Νοεμβρίου ως τον Απρίλιο.
Κάθε εποχή του χρόνου το Φαλακρό παρουσιάζει και μια διαφορετική συναρπαστική εικόνα. Χιλιάδες αγριολούλουδα στολίζουν τις πλαγιές του την άνοιξη, ενώ το φθινόπωρο τα φυλλώματα των δέντρων αιχμαλωτίζουν τα πιο ζεστό χρώματα της φύσης. Καθώς μπαίνει ο χειμώνας κι ολοκληρώνεται ο κύκλος της φύσης, μια απέραντη λευκή σιωπή καλύπτει κορυφές, πλαγιές, δέντρα και μονοπάτια. Όπως κι αν παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια μας το Φαλακρό, είναι το επιβλητικό σύμβολο του νομού Δράμας, αυτού του τόπου της χώρας μας, που η Φύση πάντα βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές της.

Όρβηλος 2.212 μ.
Στο βορειοανατολικό άκρο των νομών Δράμας-Σερρών στα σύνορα Βουλγαρίας.
Εδώ βλέπουμε την κορυφή με την τουρκική ονομασία Αλή Μπουτούς (2172μ.) και η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Κατάφυτο, βόρεια της Βροντούς - Δράμας. Υπάρχει μεγάλο ορειβατικό ενδιαφέρον, όπου οι όμορφες ορθοπλαγιές είναι ιδανικές για αναρρίχηση βράχου.
Μέσω Βροντούς ή Κ. Νευροκοπίου, φτάνουμε στο χωριό Κατάφυτο, γύρω στις 9:15. έξω από το χωριό (περίπου 2 χμ) υπάρχει η Λίμνη του Κατάφυτου όπου από εκεί ξεκινάει η διαδρομή μας πρώτα σε αγροτικό δρόμο. Μετά από 1 ώρα και 30 λεπτά συναντούμε διασταύρωση και στρίβουμε δεξιά με κατεύθυνση το παλιό φυλάκιο.



Στο σημείο αυτό υπάρχει κεραία και στρίβουμε δεξιά στο χωματόδρομο και φτάνουμε σε δεύτερη μεγάλη κεραία χρώματος κόκκινη. Από το σημείο αυτό ανεβαίνουμε το δάσος που υπάρχει και περνάμε ένα δύσκολο κομμάτι σχετικά που βγα΄ζει στο πρώτο λοφάκι με λίγα δέντρα (στο σημείο αυτό υπάρχει σήμανση κορδέλας και κόκκινων σημαδιών).
Μετά ξεκινάει ένα χορταριασμένο λιβάδι. Στο τέλος του λιβαδιού στη δεξιά πλευρά υπάρχει μονοπάτι που βγάζει στη χιονότρυπα. Ώρες πορείας μέχρι εδώ 3. Συνεχίζουμε προς τα πάνω και μετά από 1 και μισή ώρα βγαίνουμε κορυφογραμμή και σε μισή ώρα φτάνουμε στην κορυφή (ώρες πορείας 5). Η κατάβαση γίνεται από το ίδιο σημείο που ανεβήκαμε. Ώρες κατάβασης 3. συνολικά 8.
Καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής πάντα βλέπουμε στα δεξιά μας τη Λίμνη του Κατάφυτου. Έχει θέα τη Λίμνη και τον κάμπο του Κατάφυτου από τη μια πλευρά και το Αγκριστρο από την άλλη πλευρά. Ώρες πορείας 3-4. μετά μπορούν αν περιηγηθούν γύρω από τη Λίμνη και μετά να επισκεφθούν το χωριό στο οποίο υπάρχει ταβέρνα.

Όλυμπος 2.919 μ.
Το ψηλότερο και μεγαλοπρεπέστερο βουνό της Ελλάδας. Χωρίζεται από την Όσσα (Κίσαβο) με τα Τέμπη και τον Πηνειό. Η έκτασή του υπολογίζεται σε 1.272 τ.χλμ.
Ο Όλυμπος υψώνεται στα σύνορα των νομών Πιερίας και Λάρισας, με ψηλότερο σημείο το Μύτικα ή Πάνθεο (2.917 μ.), που είναι και η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. Ψηλές κορυφές είναι ακόμα το Σκολειό (2.911μ.), το Στεφάνι (2.909 μ.), ο Άγιος Αντώνιος (2.817 μ.) ο Καλόγηρος (2.813 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (2.786μ.) η Τούμπα (2.785 μ.) και πολλές άλλες, με ύψος κυμαινόμενο από 2000 μέχρι 2500 μ. Οι κορυφές αυτές είναι βραχώδεις και το χειμώνα καλύπτονται από χιόνια. Από τα 1600 μ. και πάνω αποτελεί αλπική ζώνη.
Οι πλαγιές του είναι απότομες,και καλύπτονται από αειθαλείς θάμνους και δάση από πλατύφυλλα και κωνοφόρα δέντρα. Είναι γεμάτος από δάση βελανιδιάς, καστανιάς και πιο χαμηλά καλύπτεται από δάση κρανιών, κουμαριών και κέδρων. Στους πρόποδές του καλλιεργούνται αμπέλια και πολλά οπωροφόρα. Τελευταία λιγόστεψαν πολύ τα ζώα του. Σε παλαιότερες εποχές ζούσαν εδώ ελάφια, αρκούδες, αγριόγιδες, τα οποία εξαφανίστηκαν. Τώρα ζουν λύκοι, αλεπούδες, τσακάλια, αγριόχοιροι, και αρπακτικά πτηνά κάθε είδους (κυρίως αετοί). Στις βαθιές χαράδρες του βουνού τρέχουν ορμητικά δύο μικρά ποτάμια: ο Ενιπέας (στον Πάνω) και ο Τηλιάνας (στον Κάτω) και εκβάλλουν στο Θερμαϊκό.
Ο Όλυμπος είναι το πιο δοξασμένο βουνό της χώρας μας. Στις κορυφές του οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν το βασίλειο των θεών, με επικεφαλής το Δία, που κυβερνούσε από ψηλά τον κόσμο, με τον κεραυνό στο χέρι. Από εκεί κατέβηκαν οι Μούσες στον Ελικώνα και τον Παρνασσό, διδάσκοντας τις τέχνες τους. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγινε το καταφύγιο της κλεφτουριάς όπου είχαν τα λημέρια τους οι ξακουστοί κλέφτες Βλαχάβας, Σταθάς, Νικοτσάρας και τόσοι άλλοι.
Πολλοί Έλληνες και ξένοι κάθε χρόνο επιχειρούν να ανέβουν στις ψηλές και δυσκολοπάτητες κορυφές του Ολύμπου όπου χτίστηκαν αρκετά καταφύγια για τους ορειβάτες.

Φαράγγι Αγγίτη
Το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη
 

Ένα δώρο που χάρισε η φύση στο νομό Σερρών είναι το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νομού και έχει μήκος 15 χιλιόμετρα. Το φαράγγι είναι γνωστό και ως «Στενά Πέτρας» και «Διώρυγα». Σε τρία σημεία του φαραγγιού έχουν βρεθεί βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια. Εκτιμάται ότι οι βραχογραφίες αυτές είναι φτιαγμένες τον 5° με 6° μ.Χ αιώνα. Πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, ενώ με το πέρασμα των αιώνων έχουν δημιουργηθεί αρκετές σπηλιές και καμάρες κατά μήκος της χαράδρας. Τα τελευταία χρόνια στο ποταμό αναπτύσσονται αθλητικές δραστηριότητες όπως Rafting, κανό, καγιάκ κ.α.

 

 
© Κέντρο Εναλλακτικού Τουρισμου Ά Βροντου     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | EMAIL